...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

Sobre l'alumnat insegur

Fa uns dies, una alumna de 2n d'ESO durant el procés d'elaboració d'una de les piràmides de població que estem fent a classe de Geografia, me va mostrar el seu paper mil·limetrat i me va preguntar:

- ¿Está bien, maestro?

- ¿El qué, alumna?

- La gráfica, maestro.

- ¿Qué gráfica?

- Esta... [apropant-me el full als meus ulls]

- ¡Si sólo hay dos líneas!

- Pero, ¿están bien, maestro?

- ...

Havia dibuixat només l'eix vertical de la piràmide i no sabia si estava bé. Aquesta conversa que pot semblar absurda fora de l'aula té una transcendència sobre la qual m'agradaria reflexionar avui.

El fet és que no és un cas aïllat. És més, sobretot en els primers cursos de l'ESO l'alumnat arriba a l'institut mostrant una inseguretat molt gran sobre la seua aptitud. A més a més, el grau d'iniciativa és molt baix perquè o bé s'ho pensen molt a l'hora de participar a classe o bé dubten de si les tasques les han resolt adequadament: preguntar a cada poc si el que escriuen està bé; no contestar o no participar per por a equivocar-se; deixar de treballar per pensar a priori que no ho faran bé; afirmar sense pensar "jo no sé fer això" o "no ho entenc"; etc. són mostres recurrents del poc dinamisme de bona part del nostre alumnat.

Aquesta falta d'autoestima atemoreix alguns adolescents i els fa alienar-se, més si cap, del món que els envolta. En general, l'adolescència sempre ha estat una etapa de la vida de les persones de transformacions profundes. El físic canvia radicalment i, potser, ràpidament però la maduresa tarda més temps en arribar. Per tant, aquest és un periode llarg (o molt llarg) d'adaptacions generalitzades, moltes vegades traumàtiques.

Quan arriba a l'institut, l'adolescent comença a descobrir un món més obert i amb menys lligams. És ara quan apareixen els primers problemes i conflictes perquè ja no és al col·legi però encara no és independent i depén (i molt) de les seues famílies amb les quals polemitza a causa de les limitacions imposades que ja no accepta gratuïtament.

La societat, en aquest sentit, ha evolucionat d'una manera peculiar durant les últimes dècades. Les generacions de la democràcia han tendit a sobreprotegir la seua descendència perquè no volien de cap manera repetir el patiment o les penúries que van viure els seus majors (els avis i àvies de la jovenalla). Aleshores, les famílies han generalitzat un sistema de protecció molt gruixut al voltant dels més joves de la casa que moltes vegades pot arribar a impedir el seu desenvolupament normal com a persones.

Segurament, el professorat té (tenim) un grau de responsabilitat molt elevat en la perpetuació d'aquesta manifesta inseguretat que, de no corregir-se, es pot convertir en una amenaça general per a la societat del futur. No m'agradaria semblar un mal auguri però ja estem començant a patir les conseqüències perquè aquella comunitat que no és capaç de pensar críticament, que mostra una excesiva dependència dels altres i que no és capaç de confiar en les seues pròpies capacitats, és molt manipulable.

Aleshores, cal treballar des de l'adolescencia en formar persones crítiques, cultes, amb criteri i, sobretot, lliures. I quan dic "lliures" me referisc a la capacitat de creure en un mateix i al dret a equivocar-se que deuen tindre totes les persones. Podem criticar els partits polítics, els sindicats i les famílies per ser incapaços de consensuar un sistema educatiu a llarg termini però el professorat té a les seues mans la possibilitat d'ajudar l'alumnat a ser més segur, a confiar en si mateix i a desenvolupar la seua pròpia personalitat treballant per la defensa dels seus drets com a persones i exercint els seus deures.

No cal ni dir que és l'escola pública la que garanteix aquesta possibilitat...

 

Escriure un comentari

Es prohibeixen els insults i ofenses cap a les persones així com paraules malsonants i blasfèmies que desvirtúen el debat i falten el respecte a les persones.

Códi de seguretat
Actualitzar

Si voleu publicar...

... articles, tindre el vostre blog propi, penjar fotografies sense comentaris (denúncies, fets curiosos, paisatges d'ací d'interès, etc.) o voleu gestionar la vostra galeria d'imatges, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres enviant un correu a: almassorateveu@gmail.com. En uns dies, ens comunicarem amb vosaltres.

- Si us agradaria tindre un blog, s'han d'acceptar uns compromisos mínims de manteniment.

- Si el que voleu és publicar articles esporàdics, heu d'atendre a les normes de publicació que es trobareu detallades en l'apartat Qui som? d'aquest mateix blog.En tot cas, els vostres escrits es publicarien en la secció AlmassoraTeVeu signats i identificats.

- Si el vostre desig és penjar alguna imatge puntual en què vulgueu fer alguna denúncia, o mostrar una curiositat o simplement publicar una fotografia estètica heu de saber que acceptarem ni publicarem imatges amb Copyright.

- Finalment, si preferiu tindre la vostra galeria de fotografies (artístiques, periodístiques, documentals, monogràfiques, científiques, etc.) haureu d'acceptar també alguns compromisos de manteniment.

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD