...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

Aus i natura

Aus i natura a Almassora

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 

AGR BLAU2 El naturalista neozelandés Peter Moore diu que "contemplar les aus al seu medi natural t´alça l´ànim i et sents feliç d´estar viu". Aquesta és una de les principals raons que fa que milions de persones a tot el món ens dediquem a l´observació d´aus, hi ha moltes més, peró eixe estat de feliçitat i tranquilitat és allò que fa que tornes un dia i un altre al camp a veure què veus. Als països angloxasonsés un autèntic culte idevoció el que hi ha pel birdwatching.

 

La RSPB -Royal Society for the Protection of Birds- anglesa té 120 anys d´antiguetat i més d´un milió de socis, i tots ells molt actius. Ací encara en som poquets i volem començar a encomanar eixa passió.

Llocs extraordinaris per veure aus són l´Amazones, Àfrica, les selves tropicals asiàtiques, el delta del Danubi, Doñana, el delta de l´Ebre, l´Albufera valenciana,... però per disfrutar de les aus no fa falta anar tan lluny , prop de casa tenim moltes més coses interessants del que ens pensem: el nostre Millars-del naiximent a la desembocadura-, la mar -amb moltes mès aus marines que no només les gavines-, la platja, l´horta i el mateix poble -pels jardins, a les teulades, als balcons...- són tot llocs que ens ofereixen moltes espècies d´aus que són molt més que el genèric "pardalets".

Per disfrutar amb plenitud d´esta afició són imprecindibles tres coses: uns prismàtics, una guia d´aus i molta paciència. Els prismàtics són necessaris per la senzilla raó que les coses de prop guanyen molt, i arrimar-se a les aus no sempre és fàcil, tenen el costum de fugir quan consideren que estem massa prop. La guia és imprescindible per saber què es el que estem veien , quan ú coneiex allò que veu ho estima més; a més a més hi ha molta varietat d´espècies i algunes són paregudes, una guia sempre ens il.lustrarà i aclarirà els dubtes. I sobre tot fa falta molta paciència; anar al camp a veure aus no és entrar en un zoològic on els animals estan al seu lloc ordenats, clasificats i disposats per poder veure'ls en qualsevol moment. A la natura ells es mouen al seu criteri -que en tenen- i no sempre coincideix amb el nostre, per tant fa falta tindre molta paciència esperant que es posen a tir.

A tir de la nostra vista o de la nostra càmera de fotos -un altre món del que es pot disfrutar molt-, encara que lamentablement la nostra cultura -popular?- sembla que està més pel tir que fa soroll. Si disparem una càmera aconseguim un trofeu, la foto de l'au que desitjàvem, si disparem l´escopeta també aconseguim el trofeu, l´au serà nostra, fins i tot ens la podrem menjar, pero d´eixe exemplar ja ningú mès podrà gaudir d´ell, ni ací ni enlloc. Mentre que si simplement l´observem o el fotografiem ell seguira la seva vida i molta més gent disfrutarà contemplant-lo i probablement tambè el tornaran a fotografiar ací o a molts altres llocs del món.

Perquè eixe exemplar que hem vist al costat de casa nostra pot viatjar moltíssim, per eixemple pot nèixer a Escandinàvia, passar per ací en migració i hivernar a qualsevol lloc, per a nosaltres exòtic, d´Àfrica; i a l´any següent fer el camí de tornada per anar a criar a la seva Escandinàvia natal,o tal vegada vinga a criar al nostre riu, o al nostre balcó.

Vos anime a que tragueu eixos "llargavistes" que segur tots teniu per casa i aneu a qualsevol lloc a veure aus, que el món n´esta plé i no paren de moure's. I veureu com, sense quasi adonar-vos, esta passió cada vegada ocuparà més temps del vostre lleure.

 

(Les fotos de la puput, l´agró blau i l´arpella estan fetes a menys de 10 minuts en bicicleta del nucli urbà d´Almassora)

 

 

  

Escriure un comentari

Es prohibeixen els insults i ofenses cap a les persones així com paraules malsonants i blasfèmies que desvirtúen el debat i falten el respecte a les persones.

Códi de seguretat
Actualitzar

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD