...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

Aus i natura

Aus d'hivern

Ràtio: 3 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

Acabem d´entrar a l´hivern tot i que fa dies que el fred havia arrivat. Tambe les aus hivernats han arrivat a les nostres terres, ja fa dies que entre la vegetació reseca del riu podem vore les nostres acuatiques hivernants: anecs cullera (anas clypeata), sarcets (anas crecca), merites (vanellus vanellus), torlits (burhinus oedicnemus), arpellots de marjal (circus aeroginosus)... s’uneixen a les que tenim tot l´any: fotjes (fulica atra), polles d´aigua (gallinua chloropus), escabussons (tachybaptus ruficollis), agrons blaus (ardea cinerea), garcetes (egretta garzetta), esplugabous (bubulcus ibis).

 

Tambè  tenim ja els menuts passeriformes hivernant, tan al riu com a l´horta: pit-rojos (erithacus rubecula), cul-rojos (phoenicurus ochruros), tords (tordus philomelos), mosquiters comuns (phylloscopus collybita), teuladins de canyar (emberiza schoeniclus), pinsans (fringilia coelebs), botxins (lanius merodionalis)...

Però de tots els hivernats un dels que més destaca al Millars els darrers anys es la corba marina grossa (phalacrocorax carbo). Au de tamany gran i color negre es facil trobarla als voltants de la Gola Gran en nombre superior als 200 exemplars. Allí te un gran dormider on se concentren les aus i d´on ixen cada dia a buscar el menjar cap als ports de Castelló i Borriana, alguns exemplars pujen riu amunt fins al pantanet de Santa Quiteria on els podem vore durant el dia. La seva presencia a la zona es de novembre a març (encara que a finals d´agost- principis de setembre ja se veu algun exemplar) quan marxen cap a les seves arees de cria, que basicament son dos: països al voltant del Mar del Nord (Illes Britaniques, Holanda, Dinamarca,etc.) i la costa occidental del Mar Negre i grans rius del est d´Europa (molt important al llarg de tot el Danubi). Els del Millars,com els de tota la peninsula Ibérica, son del primer grup, venen dels països nòrdics.

L'hivern es una mala época per a que les aus xicotetes puguen aconseguir menjar i aigua, per això es interesant que les ajudem fican menjadores i abeuradors. No fa falta gran cosa, amb dos plats grans(els que serveixen de base als maceteros son perfectes) un  amb aigua i l'altre amb menjar per pardals que se pot aconseguir a moltes tendes es suficient. Al balcó de casa, al troç de jardi , a l'alqueria o villa on estem a l'estiu, qualsevol lloc es bo per ajudarlos a passar un poc millor l´hivern.

 

Escriure un comentari

Es prohibeixen els insults i ofenses cap a les persones així com paraules malsonants i blasfèmies que desvirtúen el debat i falten el respecte a les persones.

Códi de seguretat
Actualitzar

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD