...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

De mil anys ençà

Sobre el present i el passat (medieval), I

Ràtio: 0 / 5

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

Com a historiador, tracte d’estar atent a la percepció que la societat actual té sobre les realitats del passat, sobretot quan aquestes al·ludeixen a l’època que jo estudie: l’Edat Mitjana. De fet, el nostre món (almenys el món, diguem-ne, occidental) viu el que alguns mitjans han batejat com una “medievalitis”, és a dir, la moda de reviure o evocar fenòmens medievals.

Només a Espanya, són nombroses les festes i commemoracions o les fires i els mercats que agafen elements de l’Edat Mitjana: la pròpia Almassora n’és un exemple. També abunden les novel·les, els còmics, els jocs, les pel·lícules o les sèries televisives inspirades en paisatges, situacions i personatges medievals. I no oblidem l’ús que la política en fa o, en un altre sentit, el fet que és comú emprar el mot “medieval” per a desacreditar les pràctiques no ajustades als paràmetres d’unes democràcies capitalistes presumptament modernes i avançades. Recordeu que, des de molts àmbits socials i periodístics europeus, és freqüent menysprear els països musulmans en considerar que mantenen avui condicions medievals de desenvolupament.

En conjunt, les aproximacions a l’Edat Mitjana oscil·len des de fa dècades entre dos clixés. L’un, positiu, caracteritza aquesta etapa amb trets apassionants i llegendaris i l’ompli d’imatges que, segons els casos, són heroiques i romàntiques (el mite del rei Artús n’està farcit) o il·lustren un univers utòpic que, per comparació a les exigències de la vida contemporània, seria més solidari, espontani i lliure, més ecològic i tot (fixeu-vos en els espectacles i les parades de les fires medievals). L’altre clixé, negatiu, dibuixa una època incivilitzada i primitiva, definida per la violència, la intolerància, la pobresa i la incultura.

Com qualsevol estereotip, també els tòpics sobre l’Edat Mitjana simplifiquen amb més o menys encert (o manipulació) la realitat i responen a l’interés del món que els elabora, en aquest cas el nostre. Així, les visions medievals negatives poden interpretar-se com una mena de coartada per a l’Europa del segle XXI: l’èmfasi en el primitivisme pretèrit faria encara més palpable la teòrica modernitat del present. A més, la qualificació despectiva com a “medievals” de fenòmens que, malgrat tot, passen plenament avui en dia, serviria per a jutjar-los aliens a la contemporaneïtat, en pensar que són les restes d’un passat que cal desterrar. Els antropòlegs ja diuen que, per a tota societat, el més senzill és culpar a uns altres dels mals propis, encara que aquests “altres” siguen les persones de molts segles abans.

 

Escriure un comentari

Es prohibeixen els insults i ofenses cap a les persones així com paraules malsonants i blasfèmies que desvirtúen el debat i falten el respecte a les persones.

Códi de seguretat
Actualitzar

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD