...espai virtual de reflexió crítica sobre la realitat d'Almassora, la Plana i el món en general. Noticies, històries, art, poesia, contes, cultura,natura, experiències, ...

AlmassoraTeVeu

Una ullada a la polis

Felicia Saturnalia

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 

A Roma les Saturnals eren unes festes que es celebraven el 17 de desembre. Aquestes festes dedicades a Saturn, déu que representava el sorgiment de l’agricultura, anunciaven l’inici de l’hivern, període en què, en una societat inicialment agrícola com la romana, acabaven temporalment les tasques del camp.

Aquesta festa paralitzava per complet totes les activitats quotidianes a l’època; als esclaus se’ls permetia certes llicències, com ara actuar com homes lliures i disfressar-se.

Es feien dinars, regals, l’escola tancava i els negocis havien d’esperar. Per fer una comparació, aquesta festa Romana era una barreja entre l’actual Nadal i el Carnestoltes. La diversió i la disbauxa eren la tònica general d’aquests dies de festa i posteriorment fou quan el Cristianisme, a l’arribar a tenir cada cop més força, en un intent d’aconseguir acabar amb aquesta festa pagana, va fer coincidir el naixement de Jesús aquí i va traslladar les festes paganes al dia de Cap d’Any.

La cristianització de les festes Romanes és una constant després de l’Imperi. Gran part de les adaptacions d’antigues festes paganes acostumen a ser aquelles que marquen el canvi d’estació: Tots Sants, Nadal, les Falles, Sant Joan… Totes aquestes dates están testimoniades amb clàssiques festes romanes de purificació davant d’un canvi , algunes d’elles amb les eines més comunes de purificació: l’aigua o el foc.

Nosaltres, ara, amb eixa herència tradicional de la festa, aprofitem per gairebé el mateix que acostumaven els nostres avantpassats aquestes dates: banquets, disfresses, cançons i paralització parcial o completa de les nostres activitats quotidianes. Utilitzem les festes nadalenques per al mateix que el Romans, fer regals i ser, no esclaus que actuen com a lliures, sinò esclaus de les despeses econòmiques que suposa mantenir l’esperit nadalenc i que suposa també, sí o sí, oblidant la causa i raó primera de la festa, entrar, obligatòriament i necessària, en aquell cercle viciós i econòmic de la diversió. Siguem conscients dels temps que corren. Tinguem una festa nadalenca justa i solidària!

FELICIA SATURNALIA ET FAUSTUM ANNUM NOVUM MMXIII OMNIBUS!

BON NADAL I FELIÇ ANY NOU A TOTS!

Fins aviat!

Escriure un comentari

Es prohibeixen els insults i ofenses cap a les persones així com paraules malsonants i blasfèmies que desvirtúen el debat i falten el respecte a les persones.

Códi de seguretat
Actualitzar

Vist (des de 04-03-15)

© 2009-2014 by GPIUTMD